در گذشته مردم ایران غذاهای خود را در ظروف روی ( به قول عوام روحی) و یا ظروف مسی می پختند و همواره مقداری از این دو فلز مفید همراه با غذا جذب بدن می شد . اما متأسفانه در چند سال اخیر اکثر کارخانه های تولید کننده ی ظروف آشپزخانه به دلیل گران بودن فلز روی ( یا همان روحی ) از فلز مضر آلومینوم استفاده می کنند که موجب بیماری آلزایمر ، یبوست ، پوکی استخوان و اختلالات گوارشی می شود ، بنابراین به هموطنان عزیز سفارش می شود که به جای ظروف آلومینیومی ، از ظروف استیل و یا کریستال استفاده کنند تا اینکه عوارض فلز آلومینیوم گریبانگیر آنان نشود.
ظروف آلومينيومي سبك هستند و به خوبي گرما را انتقال ميدهند. بيشتر از نيمي از ظروف پخت و پز كه امروزه به كار برده ميشوند آلومينيومياند. بعضي شواهد حاكي از آن است كه آلومينيوم در درازمدت موجب بيماري آلزايمر ميشود اما اين رابطه هنوز به طور قطعي و كامل به اثبات نرسيده است. برخي نظريهها نيز حاكي از اين است كه جوش آوردن آب در كتريهاي آلومينيومي ميتواند موجب بروز بيماريهايي همچون زخم معده، كوليت، خشكي دهان، يبوست و تغيير رنگ زبان شود.
افرادي كه هرروز از ظروف آلومينيومي پوشش داده نشده براي پخت و پز و نگهداري مواد غذايي خود استفاده ميكنند، تقريبا 5.3 ميلي گرم آلومينيوم را در هر روز وارد بدن خود ميكنند. هر چه غذا بيشتر در اين ظروف پخته يا نگهداري شود، مقدار آلومينيوم وارد شده به آن هم بيشتر ميشود. البته سازمان بهداشت جهاني تخمين زده است كه بزرگسالان ميتوانند بيشتر از 50 ميلي گرم آلومينيوم را در روز بدون خطر هيچ ضرري دريافت كنند، زيرا بسياري از داروهاي معمول حاوي آلومينيوم هستند، مثلا يك عدد قرص آنتي اسيد حاوي 50 ميلي گرم و يك عدد قرص آسپيرين حاوي 10 تا 20 ميليگرم آلومينيوم است.
جالب است بدانيد اگر سبزيهاي برگي شكل و غذاهاي اسيدي يا نمكي (همچون گوجه فرنگي، مركبات و ريواس) در ظروف آلومينيومي قرار داده شوند، بيشترين ميزان آلومينيوم را به خود جذب ميكنند و سبب ميشوند آلومينيوم به مقدار زياد وارد غذا شود. همچنين موجب ميشوند روي اين ظروف حالت سوراخسوراخ به خود بگيرد. بنابراين پختن اين مواد در ظروف آلومينيومي توصيه نميشود. براي جلوگيري از وارد شدن آلومينيوم به غذا، بايد از نگهداري مواد غذايي در ظروف آلومينيومي پوشش داده نشده اجتناب كرد. در بعضي مناطق، آب حاوي موادمعدني و قليا بوده كه ممكن است روي سطح ظروف آلومينيومي رسوب كند. پختن غذاهاي اسيدي، نمكي يا قليايي در ظروف آلومينيومي ميتواند موجب سياه شدن اين ظروف شود، البته تغيير رنگ و لكهدار شدن اين ظروف روي كيفيت پخت غذا تاثيري ندارد. براي برطرف كردن رنگ يا لكه، غوطه ور كردن ظرف در محلول آب و آب ليمو يا سركه مفيد است. معمولا خانمها با اين قبيل روشها آشنايي دارند.