بسیار مهم است که بدانیم باز هم برمی گردیم به آن عوامل زیست محیطی که می تواند تشدید کند آسمی که حالا به وجود آمده یا فردی که مستعد از نظر ژنتیک و آن دو عوامل زیست محیطی و شخصی حالا رفته توی آسم و ما باز هم برمی گردیم به مسائل عفونت،سینوزیت،پلیپ بر می گردیم به ورزش در محیط سرد که راجب آن کمی صحبت کردیم و شغل خیلی اوقات مسائل مربوط به شغل و در تماس بودن به عنوان مثال رنگ ها،در تماس بودن با بو ها،گرد و خاک توی محیط آلوده از نظر آلودگی هوا کارکردن و این ها باز هم مسئله آلودگی هوا دوباره می آید برای گوگرد گوگردی که در هوا پخش می شود خودش دیده شده به طور مستقیم می تواند آسم را خیلی شدید کند مجددا غذاها به عنوان مثال خیلی از بیمار های من می پرسند دکتر به عادت درست و سوال خیلی خوب،خوب چی بخورم و چی نخورم به عنوان مثال فلفل زردچوبه از آن طرف برویم به طرف میوه ها خیلی از میوه ها بدتر می کنند ؟ مثل خربزه،انگور خیلی اوقات حتی توت فرنگی کیوی این ها را باید خود بیمار راهنمایی بکند چه چیزهایی اذیتش می کند و چه چیز هایی اذیتش نمی کند ولی مسئله بسیار مهم چاقی است که کار را بدتر می کند و از آن طرف استرس مسائل مربوط به اضطراب،دلهره این ها همه دیده شده که شدیداً عوامل تشدید کننده ها است.
خیلی اوقات می شود که بیمار می گوید که حالم بهتره حالا دیگه چرا دارو استفاده کنم اینها کورتون دارند من را بیمار عادت خواهم کرد این سوال را خیلی از بیمار های مهم و خیلی بیماری های سنگینی هم دارند ؟ یا داروهای مربوط به آسم را قطع می کنند چون همسایمون گفته بدنت عادت می کند این قدر دارو مصرف نکن و باز هم برمی گردیم به همان ریمادلین یعنی تغییر شکل آن درخت برونش ها مجاری تنفسی باریک و این را هم بگویم که این نباید فراموش شود که 60الی 70 درصد افرادی که آسم دارند رفلاکس دارند و ترش کردن به اسید دارند مطالعه اخیر هم خیلی جالب بود 24 درصد افرادی هم که فکر نمی کردند رفلاکس دارند،دارند پس با آسم یک هماهنگی و یک عوامل به عنوان تشدید کننده هم محسوب می شود این را بعضا بگوییم که اگر رفلاکس دارند بدانند بیماری ریوی مخصوصا آسم را می تواند تشدید کند.