2 حرکت در واقع اتفاق افتاده در دوره صنعتی شدن الکوهای تغذیه مردم. به نوعی از الگوی تغذیه خانوادگی و سنتی بریدن و به سمت صنعتی رفتند. یک حرکت افزایش تولید با حجم زیاد بوده که طبیعتا از رنگهای طبیعی به سمت رنگ های شیمیایی رفتند چون بسیار آسانتر تولید می شود و ارزان تر هم هست. حرکت دوم این هست که از رنگ ها ی شیمیایی باز گشتی داشتیم به رنگ های طبیعی. یعنی الان در صنایع غذایی هم ، صنایع غذایی اورگانیک گرچه در اشل صنعتی تولید می شوند از رنگ های طبیعی استفاده می کنند و این نکته ظریفی هست. دنبال این هستند که از رنگ هایی که در چغندر قند رنگ قرمز خیلی خوبی دارد. جعفری و برخی از سبزی های برگ پهن رنگ سبز خیلی خوبی دارند. تمشک حالا در شکل های مختلفش رنگ ها تند گرمی دارد و زعفران رنگ زرد و نارنجی و انواع این رنگها. و این در دنیای پیشرفته امروزی خیلی مورد توجه قرار گرفته است. طبق قوانین ایران استفاده از رنگ هایی که غیرمجاز هستند در مواد غذایی قندغن است. یک چیزی اینجا وجود دارد. خانم ها وقتی در خانه آشپزی می کنند و چیزهایی را خودشان درست می کنند. شیرینی و ... تهیه می کنند علاقمندند که رنگ بهش بدن. و این رنگ را از شیرینی فروشی می گیرند. اگر از شیرینی فروشی رنگ باز یا فله خریداری بکنید. کاملا محتمل هست که از همین رنگ های غیرمجاز خطرناک باشد.
حالا شیرینی هایی هم که در شیرین فروشی ها تهیه می شود متاسفانه ممکن است اتفاقی برایشان بفتد. یعنی آنهایی که رنگ های اضافی دارند. رنگ های صنعتی در بسته بندی های کاملا پلمپ شده، برچسب مجوز وزارت بهداشت را دارد. حالا این به نظرم این یک 1:52 بیرون هست. خیلی هم نگران نکنیم خانواده ها را . معمولا رنگ هایی که در شیرینی فروشی های متعارف استفاده می کنند همان رنگ های طبیعی چغندر و تمشک و زعفران و اینها رایج است. اما نگرانی ما از این هست که اون مدل رنگ های فلحی وارد آشپزخانه های مردم بشود که خطرناک است. در نقطه مقابل اگر بخواهیم از رنگ های طبیعی استفاده کنند همان مواردی که گفتیم توصیه می شود این هم یادمان باشد که رنگ ها عوار ض مختلفی را ایجاد می کنند چون نهایتا رنگ های شیمیایی مخصوصا در مقابل رنگ های طبیعی در بدن توسط کبد و کلیه به عنوان سم شناسایی و دفع می شود. باقی مانده هایشان یک وقت هایی تجمع پیدا می کنند حتی در بافت خونی ممکن است باعث از کار افتادگی کبد و کلیه یا خون بشوند. حتی رنگ های مجاز که مجوز داده شده تا اندازه ای مجاز هستند وقتی بیش از حد مصرف کنید مثل پفک و پاستیل و .. این ها رنگ های شیمیایی مجاز هستند اما تا یک حدی مجاز هست . اگر فردی به طور عادی به جای شام و ناهار مثلا بچه بخوایم استفاده بکنیم خطرناک هست.
بچه را می خواهند ساکت کنند یک چیزی را بهش میدهند که ساکت شود.از یک نوع رنگ در طول روز 4-5 بار مصرف می کند. خود به خود می رود بالای حد مجاز. و بحث تجمل هم داره و بحث عوارش خاصش در کودکان. بگذارید به زنان باردار و افراد مسن هم اشاره بکنم. زنان باردار اگر رنگ های شیمیایی مصرف کنند که در بدنشان مسمومیت زا بشود، تجمع پیدا کند به هر حالتی مشکلی ایجاد کند می تواند سقط جنین بکند. می تواند ناهنجاری مادرزادی ایجاد بکند. و اینها نکات بسیار ظریفی هست که اگر ما برگردیم به الگوی تهییه تنقلات در خانه با همان رنگ های طبیعی متنوعی که از چغندر تا جعفری و زعفران وجود دارد می توانیم هم خودمان را سرگرم کنیم هم بچه هایمان را علاقمند بکنیم به آشپزی. الان کورس های تهییه تنقلات در مدارس برخی از کشورها از جمله کانادا آموزش داده می شود. که خودش بیاید یک مدل شیرینی را با رنگ های طبیعی درست بکند. این در عین حال می تواند مینه ای باشد برای آموزش دادن مزیت رنگ گیاهی و طبیعی نسبت به رنگ شیمیایی.