وقتی عوامل خطر بیماری های قلبی را می گوییم خوب همه بالاخره سیگار در ذهنشان می آید. عدم فعالیت فیزیکی در ذهنشان می آید و بعد دیگر عوامل تقریبا می توانیم بگوییم که به نوعی بر می گردد به بحث تغذیه. همه می دانند آن هایی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند بیشتر در معرض بیماری های قلبی عروقی هستند خوب این اضافه وزن و چاقی، بخش عمده اش بر می گردد باز به آن تغذیه. حالا آیا مثلاً فرض بکنید همه افرادی که بیماری قلبی عروقی می گیرند، الزاما چاق هستند؟ یا اضافه وزن دارند؟ نه. حتی ما ممکن است افرادی را داشته باشیم که وزن طبیعی را هم داشته باشند ولی همه آن عوامل خطری را که در افراد چاق هم هست به جز آن وزن بالا داشته باشند. خوب این عوامل خطر چیست. یک کسی ممکن است لاغر باشد، نمک زیادی هم دارد می خورد. پس این نمک هم به نوعی دارد با آن تغذیه ارتباط دارد. یک کسی برای پایین آوردن کلسترول اش اگر فیبر مصرف نکند ، منابع فیبر چیست؟ فیبر محلول. خوب میوه است. اگر مصرف نکند خوب این هم می تواند بیماری قلبی عروقی را به اصطلاح بالا ببرد. قاعدتا پس نگاه می کنیم مصرف نوع چربی ای که داریم استفاده می کنیم. اگر چربی بدی باشد. خود این تاثیر گذار است. پس قاعدتا حتی ممکن است من وزن طبیعی داشته باشم اما چربی ای را که باید مصرف بکنم، آن چربی مناسب نباشد. قاعدتا پس این م تواند تاثیر گذار باشد. وقتی نگاه می کنیم، می بینیم عمده مباحث به نوعی بر می گردد تقریبا به تغذیه. و درست است که زمینه های ژنتیک هم در بعضی می تواند تاثیر گذار باشد اما آن هم که زمینه ژنتیک دارد باز برای اینکه این زمینه ژنتیک بروز بدهد خودش را ، گاهی نیاز به عوامل محیطی دارد و این عوامل محیطی هم باز عمده اش می تواند تغذیه باشد. پس برای این که پیشگیری بکنیم از بیماری های قلبی عروقی و شاید یک دلیل عمده ای که خیلی هم موفقیت نداشتیم توی این زمینه، برگردد به اینکه یک مقداری گره خورده این قضیه با روش زندگی ما. و خانم ها باید بدانند که درست است که بیماری های قلبی عروقی نسبت به آقایان در خانم ها کمتر است البته تا قبل از یائسگی یا بعد از یائسگی تقریبا هر دو توی یک مسیر پیش می روند. خوب توی خانم ها هم نشان داده شده که بیشترش بر می گردد به روش زندگی و این روش زندگی اگر آن سیگار و فعالیت فیزیکی را هم به اصطلاح کنار بگذاریم توی خانم ها خیلی ممکن است مصرف سیگار بالا نباشد، دخانیات بالا نباشد، حالا سیگار هم که می گوییم باید به قلیون هم اشاره بکنیم که متاسفانه یک مقداری دارد بی دلیل باب می شود و خوب خودش عامل خطر است. ولی واقعیتش این است که تغذیه نقش بارزی دارد توی این زمینه و نقش عمده را دارد شاید بتوانیم بگوییم. و می شود خیلی راحت اگر خودمان بخواهیم تصمیم بگیریم بتوانیم که با قضیه به نوعی برخورد کنیم که عوامل خطرش را کم بکنیم.