بسیار خوب. به نظرم می آید که بد نباشد اول توجه بکنیم که رژیم غذایی مدیترانه یک لفظ جدید است برای یک عادت غذایی دیرینه. دریای مدیترانه که شمال آفریقا و جنوب اروپا را در دو طرف خودش دارد، شمال و جنوبش. کشورهایی مل ایتالیا، تونس، در سمت غربی تا لبنان و ترکیه را در سمت شرقی در بر می گرد و سوریه را در برمیگیرد. ویژگی اقلیمی این منطقه این است که درش زیتون خوب به عمل می آید، آبوهوای خوبی دارد، مرطوب است و تقریبا یک هوای معتدلی دارد یعنی هوای معتدل مدیترانه ای. این باعث شده است که افرادی که در این منطقه زندگی میکنند متاثر از همین نوع درواقع کشاورزی و باغ های زیتون، رژیم غذایی شان هم طراحی بکنند. این اتفاق اصلی است. در دهه 60 لفظ رژیم غذایی مدیترانه ای را استفاده کردند، مشخصا در ادبیات علمی کشورهای ایتالیا، بخشهایی از یونان، من باز ورود میکنم، فرانسه ، لبنان، پرتقال، اسپانیا، سوریه، ترکیه و تونس هم معمول است این رژیم غذایی . چند تا مولفه دارد، من فهرست وار می گویم که رژیم غذایی مدیترانه ای یعنی چه . خیلی راجع بخش می شنویم، حتماً هم کامل خواندید. من یک مرور کلی میکنم، مواد غذایی در این رژیم غذایی، مواد غذایی گیاهی در این رژیم غذایی خیلی فراوان است، میوه، سبزیها، نان، مواد تهیه شده از غلات ، سیب زمینی و حبوبات جایگاه خاصی دارد. غذاهای تازه و فصلی هستند بر اساس همان چیزی که در منطقه به وجود می آید، به عمل می آید درواقع از طریق باغات، همان را مصرف میکنند و البته بحث پروتئین های دریایی و ماهی و اینها هم جایگاه خاصی دارد که توی تصویر حالا به ماهی بیشتر پرداخته میشود، میوه تازه بهعنوان دسر این رژیم غذایی است، همان سنتی که ما ایرانی ها هم داریم یعنی ما دسرمان شیرینی و اینها نیست، بلکه میوه است. این سنت در آنجا هم وجود دارد. شده ، درواقع آن چیزی که ما در رژیم غذایی مان داریم، آنجا هم وجود دارد، چند بار در هفته. البته متأسفانه عادت مصرف شیرینی دارد در ایران تغییر میکند و مصرفش دارد زیاد میشود. قبلا مناسبتی بود، مثلاً شب تعطیلی ، مهمانی مصرف می کردیم، الآن مرتب داریم مصرف میکنیم. این خطرناک است. هرروز بهعنوان تنقلات داریم شیرینی مصرف میکنیم. اجازه بدید به این اشاره بکنم که چربی اصلی این رژیم روغن زیتون است. لبنیات در این رژیم چندان زیاد نیستند ولی آن چیزی که مصرف میشود پنیر و ماست محبوب تر است تا شیر و کره. این هم نکته ظریفی است که شاید باز شبیه میشود به فرهنگ ما تا حدی. مرغ و ماهی هم کم در حد متوسط مصرف میشود، بر خلاف اینکه ما گوشت را خیلی دوست داریم و خیلی برایش جایگاه قائلیم، توی این رژیم غذایی اصلا گوشت قرمز خیلی کم و نادر مصرف میشود، مرغ و ماهی هم کم تا متوسط مصرف میشود. تا 4 عدد تخم مرغ در هفته هم مصرف میشود. خوب با توجه به این مولفه هایی که تعریف کردم، متوجه میشویم، این رژیم غذایی ترکیب اش طوری است که بیشتر انرژی اش را شاید حتی از چربی تامین میکند. چربی ای که در خود زیتون است، در روغن زیتون است و در گیاهان مختلفی که ممکن است ترکیب چربی داشته باشند. جالب است که 25 -35 درصد انرژی در این رژیم غذایی چربی است ولی چربی ای که بر خلاف مثلاً آن چربی پنهان در گوشت، 18-20 درصد گوشت چربی است، این چربی گیاهی ، زیتون و روغن زیتون است. مشخصا این اسید چربی که ماهیت نیترو دارد و شاید این تلقی پیش آمد که شاید شبیه قرص های نیتروگلیسرین است که عروق را شل میکند و فشار را می آورد پایین ، این هم یک همچین عملکردی دارد، نکته دقیق ترش این است که روغن زیتون از دسته ، اسید های چرب تک زنجیره غیر اشباع. مفا. منو آنسنچرویت فتی اسید* هست. و این ویژگی این دسته این است که میتوانند درواقع این تاثیرات را ایجاد بکنند همان تاثیری که ، فشار خون را کنترل بکنند. ولی در روغن زیتون چیزهای دیگری هم هست. آنتیاکسیدآنهایی هست که این آنتیاکسیدآنها ضد سرطان است. پس حالا با این مولفه هایی که تا اینجا گفتیم، رژیم غذایی اش میتواند جلوگیری بکند از بیماری های قلبی عروقی، کمش بکند، طول عمر را افزایش بدهد و در مقابل سرطان هم تا حد زیادی افراد را بیمه بکند.