اختلالات چربی اهمیت بسیار جدی دارند و رابطه¬ی بسیار تنگاتنگی با سکته¬های قلبی و عروقی دارند و گرفتگی¬ عروق کرونر. چرا، چون ما وقتی در مورد گرفتگی عروق کرونر بحث می¬کنیم، وقتی در مورد سکته¬ی قلبی بحث می¬کنیم، با پلاک تصلب شراعین، با پلاک اترسکلوروتیک؟ مواجه هستیم. وقتی راجع به آن پلاک صحبت می¬کنیم، هسته¬ی مرکزی آن لیپید است دیگر چربی است؛ بنابراین خیلی از محققین اعتقادشان این است که هسته¬ی مرکزی این عوامل خطر، همان چربی¬های خون است. بقیه به یکشکلی مؤثر هستند. بعضی¬هایشان به رگ لطمه¬ می¬زنند، بعضی¬هایشان به بعضی از عوامل دیگر لطمه می¬زنند تا این چربی بتواند برود در یکجایی که نباید بنشینند، بنشینند و آن پلاک را ایجاد بکند و بعد سکته¬ی قلبی اتفاق بیفتد؛ بنابراین اختلالات چربی بهصورت کلی زمینه¬ساز هستند و اهمیت دارند. توصیه می¬شود اگر کسی بالای 18 سالش است و هرکسی بالای 21 سالش است، بر اساس آن دستورالعمل¬های مختلف یکبار برود و چربی¬های خونش را چک بکند و با یک طبیب مشورت بکند و بعد هم بسته به اینکه چه چیز درمیآید و چه چیز را نشان می¬دهد، خب حالا هر 5 سال یک¬بار چربی خونش را کنترل بکند. افزایش چربی خون از نوع کلسترول و بهخصوص از نوع ال¬دی¬ال، آن چربی که ما به آن لودن-سیتی¬لیپوپروتئین می¬گوییم، ارتباط تنگاتنگ¬تری دارد با تصلب شراعین. هرچقدر بالاتر باشد، مخاطره را بیشتر می¬کند. بهخصوص وقتی آن عددش بالاتر از 190 باشد، خب قضیه خیلی جدی است. خود کلسترول بهصورت کلی وقتی بالای 240 میلی¬گرم در دسی¬لیتر می¬شود، باز دوباره ارتباط تنگاتنگی دارد. یادمان باشد در نظر داشته باشیم چربی¬های خون، همان جور که گفتید، ال¬دی¬ال اثر مخرب دارد و آن چربی.
افزایش ال¬دی¬ال و کاهش آن چربی خوب و اچ¬دی¬ال می¬تواند منجر بیماری قلبی بشود و بیماری قلبی را تسریع بکند و خوب تری گلیسیرید هم بازهمچنان آن بحث¬های مختلف در موردش وجود دارد. اصل قضیه این است که خوب چرا بکند در مورد چربی¬ها؟ آیا شیوه¬ی زندگی ما می-تواند تأثیر داشته باشد. قطعاً شیوه¬ی زندگی تأثیر دارد. وقتیکه آن سهم انرژی که ما دریافت می¬کنیم از مواد مختلف، البته قسمت چربی افزایش پیدا کند خوب خودبهخود اختلالات چربی هم ممکن است که افزایش پیدا کند. هرچند نقش ژنتیک را نمی¬توانیم ازش غافل شویم، ولی رژیم غذایی هم نقش بسیار مهمی دارد. وزن ما با چربی¬ها ارتباط دارند. آیا بیماری قند داریم یا نداریم، با چربی¬ها ارتباط دارند؛ بنابراین اگر می¬خواهیم وضعیت چربی¬هایمان خوب باشد، ال¬دی-ال¬مان کاهش پیدا کند، کلسترولمان کاهش پیدا کند، باید رژیم غذایی داشته باشیم که یک مقداری قسمت چربی در آن کمتر باشد، از چربی¬های اشباع کمتری استفاده بکنیم. این خیلی اهمیت دارد. ورزش بکنیم وزنمان را کنترل بکنیم. غذاهای فست فود را کمتر استفاده بکنیم. چون گاهاً حاوی چربی بسیار زیادی هستند. یک سؤالی خیلی اوقات پرسیده می¬شود که من فقط اچ¬دی¬الم کم است، چه¬کار بکنم؟ واقعاً خیلی روش اختصاصی نداریم. اولاً بعضی از داروها هستند که می¬توانند روی آن چربی تأثیر بیشتری داشته باشند. ثانیاً ورزش قطعاً می¬تواند تأثیرگذار باشد، ترک سیگار می¬تواند تأثیرگذار باشد و خیلی، حالا بعضی از مصاحبات؟ نشان می¬دهند که مصرف بعضی از مواد مثل مثلاً بادام، مثل گردو حالا بهصورت محدود چون آن باز خودش اگر زیاد باشد وزن افزایش می¬دهد، می¬توانند بر اچ¬دی¬ال اثر بگذارند و تأثیرگذار باشند. ولی روش اختصاصی نداریم.